QUI SOM?
Què és CaLaBruixa?
CaLaBruixa és un espai feminista i obert a la diversitat, on dones de diferents vessants confluïm i ens trobem per promoure la lluita per la igualtat i l’apoderament. Pensem CaLaBruixa com un espai de trobada, relació i activisme, on totes les dones ens puguem sentir acollides i acompanyades.
Per arribar als nostres objectius organitzem diverses activitats que van des de l’activisme actiu contra les violències masclistes i a favor dels drets de les dones, com altres de caire més lúdic, cultural, artístic, mediambiental i de salut. Activitats diferents que, a la vegada, serveixen per fer grup i compartir moments i espais amb altres dones. Disposar d’aquest espai ens ajuda al nostre empoderament.
Volem que el tema econòmic no sigui un impediment per participar en les activitats de CaLaBruixa. Per aquest motiu, estem treballant amb Serveis Socials de l’Ajuntament amb l’objectiu de poder arribar a totes les dones que vulguin participar de les activitats que oferim.
En definitiva, treballem perquè CaLaBruixa sigui un espai de sororitat per a totes les dones perquè a través de les nostres activitats puguem arribar a assolir els objectius pels quals vem crear l’associació.
Destacar que amb les nostres activitats incidim amb 4 dels 17 objectius de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030 creats per l’ONU per transformar el nostre món.
Com ens organitzem?
Com a associació, l’Assemblea és l’òrgan sobirà a partir del qual surt escollida la Junta, que actualment funciona amb aquest organigrama que us presentem:
Aquests grups de treball estan oberts a totes les sòcies. Per tant, si esteu interessades a participar en algun, estarem encantades d’acollir-vos. Podeu fer arribar les vostres sol·licituds a través dels canals que tenim a l’abast.
Història
CaLaBruixa va néixer durant la tercera onada del moviment feminista, als anys 90 del segle passat. Aquesta onada va fer possible celebrar, l’any 1995, la IV Conferència Mundial sobre la Dona a Pekín, que representa el full de ruta internacional més ambiciós i progressista per a l’apoderament de les dones i les nenes d’arreu, treballant d’acord amb el principi del gender mainstreaming (transversalitat de gènere).
Amb l’empenta que dona viure aquests moments històrics, les dones de Torrelles, juntament amb moltes altres dels pobles i ciutats del Baix Llobregat, ens vam organitzar constituint associacions i creant estructures de suport.
Lluitar per aconseguir aquestes estructures comarcals va permetre la sororitat entre les dones de la comarca i el redescobriment de la importància de fer xarxa per poder aconseguir els nostres objectius.
L’estructura més important aconseguida va ser la Federació de Dones per a la Igualtat del Baix Llobregat. D’aquí va sorgir el primer servei d’Assessorament Jurídic i de Suport Psicològic a totes les dones víctimes de violència masclista de la comarca. Entre elles, les de Torrelles. Un altre dels reptes aconseguits va ser reivindicar i impulsar els Circuits Municipals d’Atenció a les Víctimes de Violència Masclista. Les Bruixes vam col·laborar activament per implantar-lo i posar-lo en marxa al nostre poble.
Amb el temps, aquests serveis públics han estat assumits pels Ajuntaments, però cal dir que van ser els moviments i les entitats feministes els que van començar a reivindicar-los i a estructurar-los.
Un altre dels fets que també ens fa sentir molt satisfetes i orgulloses és haver fet un homenatge a la Dona Pagesa, desprès d’haver recollit les vivències de moltes d’elles en un treball conjunt amb les dones dels pobles veïns. Aquest treball és va presentar el primer 8 de març que organitzàvem com Associació de Dones, quan encara a Torrelles hi havia moltes dones pageses que duien a terme una gran tasca invisible tan a dins com a fora de casa. S’havia de reivindicar i fer-lo visible.
I també estem orgulloses d’haver consolidat l’espai de tallers, de xerrades, debats, cinefòrum, sortides col·lectives, etc. ja que des d’un inici vàrem crear aquestes activitats per oferir a les dones de Torrelles un espai que ens sigui proper i afavorir l’intercanvi d’experiències i coneixements propiciant la vegada l’empoderament i la sororitat entre nosaltres.
El nom de la nostra associació “Pla de les Bruixes” vol ser un homenatge a les dones que segles enrere van desafiar l’ordre imperant. Eren dones rebels que no acceptaven les normes i el paper de submissió que se’ls imposava tant per part del poder com per la societat. La bruixa era un dona sàvia i per tant rebel que actuava sempre en col·lectivitat.
Amb aquestes referències quan a l’any 1997 un grup de dones rebels i amb ganes de canviar el model de societat patriarcal que ens envolta van decidir constituir una associació de Dones a Torrelles van triar entre altres El Pla de Les Bruixes, en referència a aquest lloc geogràfic situat a recer de la muntanya del PuigPedròs i confluència dels municipis de Santa Coloma, Sant Vicenç, Sant Boi i Torrelles. Que segons diuen era el punt de trobada d’aquestes Dones sàvies del nostre entorn.
Publicacions
Us presentem la memòria de les principals activitats de l’any 2022.
Any en què vàrem celebrar el nostre 25è aniversari.
Gràcies a totes per fer-ho possible!